Alternatív energia

A kiadások csökkentésére az alábbi megoldások léteznek:

Az ideális, minden elérhető alternatív energia-megoldást felhasználó ház együtt használja a korszerű, hőszivattyús fűtést, a napenergiát, kiegészítésként pedig valamilyen fafűtéses megoldás is működik benne. Kiadásaink csökkentése nagymértékben függ a lakóház - épület - hőszigetelésétől, valamint a víztakarékosságtól. Bár hivatalos elnevezés nincs az ilyen otthonokra, mind többen használják az "ökootthon" vagy "ökoház" kifejezést, ami nem azonos a külső fűtést alig igénylő passzív házzal.

Mért van szüksége a háztartásnak alternatív energiaforrásokra?

Mert kifogyhatatlanok és környezetkímélők, továbbá alkalmazásukkal csökkenteni lehet a légkörbe jutó széndioxidot és egyéb káros anyagokat. A levegő mozgási energiájának hasznosítására elektromos áram-termelő szélerőműveket, a nap energiájának hasznosítására melegvíz-előállító szolárkollektorokat, áramtermelő cellákat, valamint a földhő hasznosítására hőszivattyúkat lehet alkalmazni. A megújuló energiák hasznosítása sokféle lehet, uniformizálható, egységes megoldás nem létezik alkalmazásukra. Azonos rendszerben több különböző energia összetett hasznosításánál, ún. integrált rendszerről beszélhetünk. Az energiaellátás minél több lehetőségét alkalmazzuk, annál inkább elérhetjük a környezetbarát energiaszolgáltatás célkitűzéseit. Egyszerre valamennyit megvalósítani szinte lehetetlen, de ha családonként legalább egyféle alternatív energia hasznosításának gondolata felmerül, és azt meg is valósítják, akkor ez országosan is nagy előre lépést jelenthet.

Az elmúlt években hazánkban is jelentősen megemelkedett azoknak a száma, akik a megújuló energia hasznosítás iránt érdeklődnek, és valamilyen formában ki is használják a megújuló energiaforrások (napenergia, vízenergia, szélenergia, geotermikus energia, biomassza, biodiese, bioetanol, stb.), által kínált lehetőségeket a költséghatékonyabb működtetés céljából.

A+ház4.jpg

 

Mire jó a megújuló energiahasznosítás?

Elsősorban meleg víz előállításra és fűtésrásegítésre, valamint medencefűtésre. A megújuló energiaforrások iránti növekvő igény legfőbb oka főként a hagyományos energiahordozók, elsősorban a gáz árának folyamatos növekedése.

 

Mik a megújuló energiahasznosítás lehetőségei Magyarországon?

Napjainkban a napkollektoros rendszerek alkalmazása a legelterjedtebb. Egyre több napkollektoros rendszer épül ki; a társasházak, áruházak, szállodák, vállalkozások és önkormányzatok közül, valamint lakossági részről is egyre többen fognak bele egy ilyen beruházásba.
Számos érv szól a napenergia alkalmazása mellett: ez a környezetkímélő, tiszta energiaforrás mindenütt rendelkezésre áll, bárki számára elérhető, és nem fogy el. A kollektor ráadásul a hagyományos fűtési és meleg víz előállítási rendszerekkel is kiválóan kombinálható. Egy jól megtervezett, jó minőségű alapanyagokkal szerelt napkollektor évente 280-300 napon teszi lehetővé a napenergia gazdaságos hasznosítását, ami a gyakorlatban akár évi 60-70%-os energia- és költségmegtakarítást eredményez.

A megújuló energia hasznosítás (illetve konkrétan a napenergia hasznosítás) a mezőgazdaság területén már régóta működik, még jóval a napkollektoros rendszerek megjelenése előttre nyúlik vissza alkalmazása. A kezdetben üvegezett, később pedig műanyag borítású üvegházak több évtizede széles körben alkalmazzák, elsősorban virágok és zöldségfélék termesztésére. Hazánkban az ún. fóliás termesztés is igen népszerű vidéken.

 

Napkollektor és napelem: mi a különbség?

A napkollektor feladata összegyűjteni a napenergiát. Többféle típus létezik, a választás attól függ, hogy a befogott napenergiát mire szeretnénk használni: meleg vizet vagy áramot szeretnénk kinyerni belőle, esetleg mindkettőt. A hőcserélő közeg jellemzően valamilyen folyadék (sík-, vagy vákuumcsöves), de levegőt használó változatai is léteznek (OM japán napház).
Napelem feladata a napsugárzást elektromos energiává alakítani.

Az egyik legismertebb napkollektoros rendszer hazánkban (és egyben talán a legnagyobb is) a budaörsi Tesco tetején létesült. A 100 m2-es rendszer végzi az áruház fűtését és hűtését, a hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően. Míg télen az irodák és az áruház meleg víz ellátását, valamint az eladótér fűtését, addig nyáron az irodatér klimatizációját látja el.

Egy másik példa az ilyen jellegű beruházásokra a kecskeméti Főiskola, ahol teljes hálózatos fűtés korszerűsítés történt az épület modernizálásakor. A főiskola költségvetésében a két legnagyobb tétel a fűtés és a meleg víz előállítása. A fejlesztéskor nem a legolcsóbb beruházás volt a cél, hanem az ár/érték arány optimalizálása. A költségmegtakarítás közel 30 % csökkenést mutat.

Megújuló energia hasznosítás támogatással

A megújuló energiaforrások kiaknázásán alapuló fejlesztéseket támogató pályázatok a lakosság és a vállalkozások, ipari beruházók számára egyaránt elérhetőek. Cégünk készséggel segít a pályázati konstrukciók szakmailag legoptimálisabb megtervezésében, valamint az éppen aktuális pályázatok megírásában.

 

DRÁGÁLLJA GÁZKÖLTSÉGEIT? CSÖKKENTSE FŰTÉSI KÖLTSÉGEIT TÖREDÉKÉRE, HASZNÁLJA A FUJITSU WATERSTAGE LEVEGŐ-VÍZ HŐSZIVATTYÚT, AMIVEL NYÁRON AKÁR HŰTHET IS!

Mindannyian ismerjük a földgázzal kapcsolatos problémákat, ha máshonnan nem , a befizetendő gázszámlákról mindenféleképpen. A gáz nem lesz olcsóbb, hosszabb időtávon pedig bizonyosan az egyik legdrágább energiahordozó válik belőle, hiszen évről évre kevesebb van belőle.

Előbb-utóbb szembe kell nézni azzal, hogy ezt az értékes ásványkincset luxus lesz fűtésre használni, és új megoldások felé kell nézni. Mi lehet ez az új megoldás?

A hőszivattyú. Több évtized óta ismerjük, mégis most kezdjük újra felfedezni. Hogy miért? Eddig nem volt igazán szükségünk rá, hiszen nagy mennyiségben rendelkezésünkre állt olcsó fűtőanyag, a földgáz. Ennek hamarosan vége, ezért sokan (elsősorban nyugat-, és észak Európában) már felfedezték a hőszivattyús fűtés óriási előnyeit. Mik ezek?

-          nagyrészt megújuló energiát használ, ezért jóval alacsonyabb költséggel működtethető mint egy gázkazán

-          biztonságos, teljesen automatizálható, nem jár égéstermék kibocsátással

-          könnyen elhelyezhető, kis helyen is elfér

-          fűtésre, melegvíz készítésre, és hűtésre is használható, ezért nem kell külön klímaberendezésekre költenie

 

A hőszivattyúknak több fajtája ismert. Mi a levegő energiáját hasznosító Fujitsu Waterstage levegő-víz hőszivattyút ajánljuk. Hogy miért? A levegő hasznosításához nem kell engedély, a levegő mindenhol hozzáférhető, és az ilyen gépek gyorsan és egyszerűen telepíthetők.

Hogyan lesz a -15C° hideg levegőből meleg a szobában? A hideg-meleg hétköznapi fogalmak. Fizikai értelemben minden „meleg”, azaz energiatartalommal rendelkezik, ami melegebb, mint -273C° (azaz az abszolút nulla fok). Innen nézve a „hideg” -15C° levegő óriási energiatartalommal bír, ezt az energiatartalmat szivattyúzzuk át a fűtési rendszerbe a Fujitsu hőszivattyúval. Ez a folyamat nem ingyenes. Mindezért elektromos áramot használunk, amiért természetesen fizetnünk kell: ahhoz, hogy például 16kW teljesítménnyel fűthessünk a házban, jellemzően 4-6 kW áramot használunk fel (ezt megvesszük az áramszolgáltatótól), a többi 10-12 kW az ingyenesen rendelkezésünkre álló levegőből jön. Ez az olcsó fűtés titka!

Természetesen a hőszivattyú nem jelent univerzális megoldást minden egyes ház fűtésére, egyes esetekben kis átalakításra van szükség, egyes esetekben pedig egyáltalán nem ajánlunk hőszivattyút:

 

Kiemelten ajánljuk akkor,

-          Ha Ön padlófűtéssel, falfűtéssel fűti házát

 

Átalakítások után ajánljuk akkor, ha

-          radiátorokkal fűt (ekkor javasoljuk a radiátorok fancoil berendezésekre való cseréjét.)

Ne feledje! Fancoil berendezéssel a fűtés mellett Ön akár hűthet is!

 

Nem ajánljuk akkor, ha

-          háza/ lakása nem hőszigetelt, ablakai cserére szorulnak

Daikin-Altherma-low-temperature-split_floor-standing_tcm135-184356.png

 

 

többi szlogen:

VÁLTSA KI RÉSZBEN VAGY TELJESEN GÁZKAZÁNJÁT FUJITSU WATERSTAGE HŐSZIVATTYÚRA!

FŰTÉS, HŰTÉS ÉS MELEGVÍZ KÉSZÍTÉS EGÉSZ ÉVBEN!

A LEVEGŐ ENERGIÁJA INGYENES, SZIVATTYÚZZA BE A  HÁZÁBA ÉS HASZNÁJA FEL EZT AZ ENERGIÁT FŰTÉSRE AKÁR -15C°-BAN IS!

DRÁGÁLLJA GÁZKÖLTSÉGEIT? CSÖKKENTSE FŰTÉSI KÖLTSÉGEIT TÖREDÉKÉRE, HASZNÁLJA A FUJITSU WATERSTAGE LEVEGŐ-VÍZ HŐSZIVATTYÚT, AMIVEL NYÁRON AKÁR HŰTHET IS!