A+ energia osztályú családi házak építése

Milyen is az „A+" kategóriás ház?

2009. január 1-én hatályba lépett az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet határozza meg.

A rendelet az épületeket energetikai minőségük szerint osztályozza és egy összesített mutatóval jellemzi. (Kiszámításának módját a 7/2006. TNM rendelet határozza meg. A számításhoz az épület telepítésén, a homlokzatok benapozottságán, a szomszédos épületek hatásán, valamint más klimatikus tényezőkön, az épület hőszigetelő képességén, épületszerkezeti és más műszaki tulajdonságain, az épületgépészeti berendezések és rendszerek jellemzőin, a felhasznált energia fajtáján, az előírt beltéri légállapot követelményeiből származó energiaigényen, továbbá a sajátenergia-előállításon túl a vizsgált épületet geometriai tulajdonságait és rendeltetését is figyelembe kell venni.) A rendelet a következő minősítési osztályokat állapítja meg:

 

A+ <55 Fokozottan energiatakarékos

A 56-75 Energiatakarékos

B 76-95 Követelménynél jobb

C 96-100 Követelménynek megfelelő

D 101-120 Követelményt megközelítő

E 121-150 Átlagosnál jobb

F 151-190 Átlagos

G 191-250 Átlagost megközelítő

H 251-340 Gyenge

I 341< Rossz

 

 

Láthatjuk, hogy a C kategória jelenti az átlagos színvonalat, a hozzá tartozó százas érték pedig azt, hogy ez egy viszonyítási érték, amely még éppen megfelel a 7/2006 TNM rendeletben előírt követelményeknek. A többi érték az ehhez viszonyított százalékos eltérést mutatja, vagyis minél kisebb az érték, annál inkább elégedettek lehetünk házunk energetikai jellemzőivel. Az A kategória összesített energetikai mutatója 56-75 százaléka a jelenlegi szabvány által megkövetelt értéknek, vagyis ennyivel energiahatékonyabb egy A kategóriás ház egy C kategóriásnál. Ez távolról sem jelenti azt, hogy az átlagos elvárás túlszárnyalása ördöngösség lenne. Tudni kell ugyanis, hogy a hazánkban kötelező értékek engedékenyek, azok elmaradnak a nyugati államokban bevett gyakorlattól. Így tehát mindenkit bátorítanék legalább a fokozottan energiatakarékos A+ kategória megcélzására az energiafelhasználás látványos csökkentésén túl azért is, mert a tanúsítás bevezetésével, és a követelmények közeljövőben várható szigorításával egy ház értékét egyre nagyobb mértékben meghatározza energetikai minősége is.

Kulcsrakész kivitelezés

Mi vállaljuk azt, hogy egy átlagos sík építési telekre 5 hónap alatt kulcsrakészen felépítjük álmai téglaházát, méghozzá úgy, hogy Önnek a kisújját sem kell mozdítania.

Típustervek

Az Ön igényeihez igazodó lakóház kiválasztása számos kérdést vet fel, feladatunk, hogy ezekre precíz és gyors választ adjunk.

Meglévő épületek felújítása

A lakásfelújítás, házépítés területén vállalunk részfeladatokat is, legyen az burkolás, festés, gipszkartonozás, villany-, víz,- gáz és központifűtés szerelés és egyéb gépészeti felújítások.

Alternatív energia

A Bács Ház Kft. lehetőséget nyújt a lakosság számára, hogy lakóépületeik felújításával, modernizálásával hozzájáruljanak az ország klímavédelmi céljaihoz, egyszersmind csökkentsék energia fogyasztásukat és a belőle eredő kiadásaikat.